Stockholmsbörsen: I fredags surrade ett rykte i media om att Spanien eventuellt kommer att få ta del av ett obegränsat stödprogram från ECB. Detta fick bankerna i Europa att stiga vilket även fick råvarupriserna att stiga. Vi har länge kännt till att Frankrike har usel ekonomi, men att landet är för stort för att tas upp som en briserande bomb när man pratar om krisen i Sydeuropa. Vänsterledaren Francois Hollande sade i fredags att en bankunion är viktigt för stabiliteten i euroområdet, inget bra tecken enligt undertecknad.
Efter en inledande uppgång med 0,6 procent till motståndsnivån 1106 kom säljarna tillbaks innan nivån återtestades vid 11-tiden och bildade en dubbeltopp som sedan fick kursen att backa till 1097 strax efter lunch. Stängningen på 1100 motsvarade ungefär samma stängningskurs som i fredags.
Fredagsens omsättning uppgick till 11,7 miljarder kronor som var den högsta sedan förra fredagen, men då ska vi komma ihåg att det var lösen av derivat och optioner. Omsättningen var 27 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Med förra veckans nedgång på 1,4 procent noterar nu OMXS30 en uppgång på 11,3 procent hittills i år.
Bästa sektorer i fredags blev råvaror och finans som steg med mellan 0,4 och 1,2 procent. Sämst gick livsmedel-, detaljhandel- och teknologirelaterade aktier.
Av de 62 aktier som jag dagligen bevakar steg 33 och 24 backade. Sämst gick PA Resources (-7,0%), Swedish Match (-2,1%) följt av Securitas (-1,3%). Bäst gick istället Hexagon (+1,8%), EnQuest (+1,6%) följt av Industrivärlden C (+1,5%).
Högst omsatta aktier i fredags blev HM B 723 Mkr (-0,6%), SKF B 708 Mkr (-0,3%) följt av Volvo B 652 Mkr (+0,4%).
S&P 500: Efter förra torsdagens och fredagens uppgång i samband med presentationen av QE3 har indexet noterat små avvaktande rörelser. Inför veckostarten bevakar jag nivån kring 1448 (+/- 2) och 1475-1480 på ovansidan. Jag är positiv på kort- och medellång sikt men börjar bli tveksam på lite längre sikt.
OMXS30: Tre gånger den senaste veckan har 38% Fibnivån kring 1096 testats och det börjar uppstå en viss tvekan kring en eventuell fortsatt uppgång. Denna typ av tvekan är inte ovanlig i samband med uppladdningsfaser som denna. Om kursen punkterar 1094 får vi en första ”mjuk” säljsignal men den kortsiktigt viktigaste nivån är inför veckostarten 1072.
Tider som är intressanta idag:
– BOJ: protokoll från räntemöte 8-9/8 kl 1.50
– Nederländerna: BNP (def) 2 kv kl 9.30
* Tyskland: IFO-index september kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Frankrike: Auktion av 6-månaders BTN kl 15.00
– USA: Fed Mfg Affärsindex kl 16.30
– USA: Auktion av skuldväxlar kl 16.30
– G20: vice finansministrar och centralbankschefer möts i Mexiko
USA: Kvartalslösendagar är inte sällan både svårbedömda och kluriga att handla vilket fredagen var ett bra bevis på. Rykten som citerades i FT i fredags gjorde gällande att ett nytt spanskt stödprogram och obegränsade obligationsköp från ECB, genom att hjälpa den spanska regeringen att utarbeta ett ekonomiskt reformprogram som kan
annonseras i nästa vecka. Kommer det verkligen finnas muskler efter sådant paket att ”rädda Frankrike och Italien” (min egen reflektion)? De ledande amerikanska börserna stängde fredagens handel med små avvikelser från torsdagens stängningskurser. Bland enskilda bolag var Apple i fokus sedan bolaget på fredagen inlett försäljningen av sin nya telefon, Iphone 5. Apple steg 0,2 procent. Vi ser allt fler tecken på att optimismen håller på att övergå i eufori och då är vi högt upp i den psykologiska tradingkurvan. Deutsche Bank skrev i fredags att Apple kommer att flyga när iPhone 5-försäljningen tagit fart.
Initialt steg indexet till 1467 som noterades redan efter tio minuters handel. Därefter smög sig indexet sakta nedåt för att till slut stänga på 1459,9 som motsvarade en nedgång med 0,4 procent.
Totalt omsattes 3,2 miljarder aktier vilket den högsta omsättningen under veckan och 36 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Siffran är dock inte till mycket hjälp eftersom det var lösendag.
Asien: Det är mestadels marginella nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Kinesiska Shanghai stiger med 0,4 procent medan japanska Nikkei backar med lika mycket. Dollarn har stärkts mot både den svenska kronan och euron sedan i fredags kväll.